Olga Belle

Natuurgeneeskundige
Natuurvoedingsdeskundige


lid van NWP en RBCZ
vergoeding uit aanvullende
zorgverzekering

06-48150184
info@natuurgeneeskundige
wageningen.nl

www.natuurgeneeskundige
wageningen.nl

Workshops: agenda

Vanwege de volle werkdagen met praktijk en lesgeven aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen, liggen workshops helaas niet meer in de planning.
  


Workshops tot nu toe


Introductie massage

Zondagmiddag 29 juni 2014 van 14.00-17.00 uur

Een dubbele workshop, samen met Joanne Malotaux (masseuse). Je leert eerst een persoonlijke massage-olie maken, en daarna leer je ermee masseren!
Je leert basis massage technieken voor de nek, het hoofd, schouders en rug. Na de workshop neem je je eigen massage-olie mee naar huis om vaker te gebruiken...
Waar: centrale barak Droevendaal
Kosten: €10,- voor de workshop en €5,- voor de materialen. Studentenprijs.
 

Maak je eigen massage-olie

Dinsdagavond 25 maart 2014 van 19.30-21.30 uur

Je leert een persoonlijke massage-olie maken met etherische oliën, in een basis van amandelolie. Echt een workshop om van te genieten!
Etherische oliën, de geconcentreerde geurextracten van planten, worden al eeuwen tijdens massages gebruikt om hun heilzame werking, zowel op huid en spieren/gewrichten als op het gemoed.
We gaan een combinatie maken die bij jou past. Je krijgt uitleg over de werkzaamheid van de etherische oliën, en over de principes van het samenstellen van een lekkere geur.
We gaan op zoek naar wat jij nodig hebt om te ontspannen, en welke oliën hierbij passen. Met daarbij natuurlijk ook korte uitleg over hoe je de massage-olie in kunt zetten (simpele massage-technieken bij jezelf en bij/door anderen).
Een olie voor iemand anders samenstellen (bijvoorbeeld kind of partner) mag natuurlijk ook! 
Er zijn meer dan 35 etherische oliën aanwezig om mee te combineren.
Kosten: € 22,50 pp, inclusief flesje massage-olie (30 ml) 
Opgave via info@natuurgeneeskundigewageningen.nl

De vier elementen: aarde, water, vuur en lucht

Hoe verhouden ze zich in jou en wat kun je met dat inzicht?

Erger jij je ook wel eens aan mensen die altijd beren op de weg zien? Of snap je het juist niet als mensen chaotisch zijn en hun afspraken niet nakomen?
Zou je wel wat meer durf willen hebben voor een groep mensen? Of krijg je juist te horen dat je te weinig inlevingsvermogen in anderen hebt?
Hoe jij sociaal-emotioneel functioneert, is te verklaren vanuit de 4 elementen of temperamenten: aarde, water, vuur en lucht. Het is een systeem dat ontwikkeld is bij de oude Grieken, in eerste instantie om processen in de natuur te beschrijven. Wat zo mooi is, is dat die processen ook in jezelf terug te vinden zijn; zowel lichamelijk als emotioneel.
Een uitgebreide elemententest geeft aan hoe de verhoudingen bij jou ongeveer zijn, en hoe ze liggen opzichte van de gemiddelde mens.
We zullen uitgebreid ingaan op hoe je dit kunt merken, en hoe je jezelf kunt helpen: waar liggen je uitdagingen? Wat kun je bijvoorbeeld met voeding doen om je te complementeren?
Wanneer: Dinsdagavond 17 december 2013 van 19.30-21.30
Kosten: € 15,- pp
Waar: Leeuweriksweide 144
Opgave: info@natuurgeneeskundigewageningen.nl

Eerste kinderhulp met natuurgeneeskunde

Hoe verlicht je veel voorkomende kinderziektes en voorkom je complicaties?

Je leert wat er gebeurt bij ziekte, en hoe je met veilige en natuurlijke middelen je kind(eren) kunt behandelen. We bespreken en oefenen technieken die pijn en ongemak kunnen verminderen, de ziekteduur kunnen verkorten en de kans op complicaties verkleinen.
Wat zo fijn is, is dat je met natuurgeneeskunde eigenlijk altijd kunt verlichten, en daardoor nooit "met lege handen" staat.
We zullen ondermeer ingaan op:
- griep en verkoudheid
- koorts
- oorontsteking
- buikgriep, diarree, misselijkheid, obstipatie
- huidproblemen (zoals krentenbaard, hoofdluis, eczeem)
- kinder-infectieziektes (zoals waterpokken, kinkhoest)
- baby ongemakken (zoals spruw, luieruitslag, krampjes)
- wonden en blauwe plekken
Wanneer: zaterdagmiddag 14 december 2013 van 13.00-15.30 uur
Kosten: € 17,50 pp, inclusief syllabus
Waar: Leeuweriksweide 144
Opgave: info@natuurgeneeskundigewageningen.nl

Gezonde zwangerschap

Vrijdagavond 6 december 2013, 19.30-21.30 uur

Voor zwangeren en hun partners, van verloskundigenpraktijk Odebaar (Bennekom).
Hoe zorg je voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap? Wat zijn natuurlijke remedies bij veel voorkomende zwangerschapsklachten? Waar kun je op letten tijdens de kraamtijd?
Hier gaan we deze avond verder op in, na de presentatie van Riët Kremers over borstvoeding. Er is deze avond ook een lactatiekundige aanwezig: Miranda Bunt.

Help,mijn kind lust alles!

Woensdagavond 30 oktober 2013, 20.00-21.30 uur

Waarschijnlijk weet je wel wat gezond is voor je kind. Maar hoe zorg je nu dat het ook geniet van die 200 gram groentes, brood met pitjes en maaltijden buitenshuis?
Vanuit de ervaring in mijn praktijk en als moeder van 3 kinderen heb ik een praktisch  6 stappenplan ontwikkeld, waarbij  je kind alles leert eten, zonder de strijd aan te gaan. Na één avond met heldere informatie, kun je deze simpele maar doeltreffende methode in de praktijk gaan brengen.
Voor wie: ouders van kinderen van 0 t/m 12 jaar, en iedereen die met jonge kinderen werkt en meer wil weten over eetgedrag
           
Waar: Het Punt, Leeuweriksweide 144, Wageningen
Kosten: 5,- pp. Minima:
3,50 pp.
Opgave wenselijk: info@natuurgeneeskundigewageningen.nl of 06-48150184

De vier elementen

Op zondag 20 oktober 2013 van 10.00-12.30 uur op het Bushcraftweekend in Hoenderloo. Toegang gratis (voor deelnemers aan het weekend).
We gaan het hebben over de vier elementen: aarde, water, vuur en lucht. Dit is een systeem dat voor het eerst gebruikt is bij de oude Grieken, om processen in de natuur te kunnen beschrijven. 
Het mooie eraan is, dat je die processen niet alleen in de natuur terugvindt, maar ook in jezelf, zowel fysiek als sociaal-emotioneel.
Fysiek kun je de basis manier van reageren van je lichaam erin plaatsen, maar ook klachten(patronen).
Sociaal-emotioneel vindt je de elementen terug in de manier waarop je naar buiten treedt en de neiging hebt om te reageren.
Ik neem een elemententest mee, waarmee je uit kunt vinden hoe de verhouding tussen de verschillende elementen bij jou ongeveer zit.
We zullen bespreken wat dit betekent en wat je hiermee kunt, en natuurlijk koppelen we het ook aan Bushcraft-situaties.

Workshop "maak je eigen geurolie"

Vrijdagmorgen 12 juli 2013 van 10.00-12.00

Omdat het zo'n leuke workshop blijft, nu nog een keer! Een heerlijk cadeautje voor jezelf of voor een vriend(in).
Je leert je eigen geur maken van essentiële oliën, in een basis van amandelolie. Essentiële/etherische oliën, de natuurlijke geurextracten van planten, worden al eeuwen gebruikt voor het maken van parfum. Hun gebruik is wat verdrongen toen het produceren van chemische geurstoffen de standaard werd. Chemische geurstoffen zijn weliswaar veel goedkoper dan etherische oliën (voor 1 ml essentiële olie is vaak kilo's plantenmateriaal nodig), ze hebben niet de geraffineerde geur van plantenoliën, en missen de positieve uitwerking op onze gezondheid.
In deze workshop gaan we terug naar de rijkdom aan geuren die de natuur ons geeft! Van ceder tot roos, van ylang-ylang tot rozemarijn...
We beginnen met een korte uitleg over de extractie, werking en toepassing van etherische oliën, en de basisprincipes van het samenstellen van een lekker parfum. Daarna mag iedereen zelf aan de slag met snuffelen en combineren. Er zijn heerlijke zomergeuren te maken: bloemig, aards, mystiek, fruitig, orientaals, fris, speels, zoet, sportief, kruidig….er zijn meer dan 35 etherische oliën aanwezig!
Kosten: € 19,50 pp, inclusief flesje natuurlijk parfum 
Opgave via info@natuurgeneeskundigewageningen.nl


Introductie oogdiagnose

Dinsdagavond 2 juli en 9 juli 2013 van 19.30-21.30 uur 

Oogdiagnose is een boeiend vak, en kan je veel leren over de lichamelijke en emotionele processen bij jezelf en bij anderen. In deze introductie van twee avonden leer je alle basisconstituties herkennen.
Daarnaast komt uitgebreid aan bod wat er allemaal in je eigen ogen te "lezen" valt.
Kosten: € 49,- inclusief oogdiagnoselampje
Opgave via info@natuurgeneeskundigewageningen.nl

Puur, Gezond, Lekker

22 juni 2013, 14.00-16.00 uur; toegang gratis

Een workshop in samenwerking met De Smidse, op Landgoed Hemmen

Gezond willen we allemaal graag zijn en blijven. Voeding blijkt hier een grote rol in te spelen, nog groter dan altijd gedacht werd.

Tijdens deze workshop leer je hoe je jouw eigen voedingspatroon met een paar simpele aanpassingen gezonder kunt maken, met de nadruk op het genieten van lekker eten. Want gezond eten kan heerlijk zijn!

We gaan niet alleen leren, maar ook met aandacht proeven van pure producten.

Je gaat naar huis (of door naar de biologische boeren die deze dag open dag houden) met duidelijke handvaten om gezond te leven en met de smaaksensatie nog in je mond.

Omlijst door een prachtig landgoed! Zie voor meer informatie www.desmidsehemmen.nl


Workshop "maak je eigen geurolie"

Vrijdagavond 31 mei 2013 van 19.30 tot 21.30 uur

Je leert je eigen geur maken van essentiële oliën, in een basis van amandelolie. Essentiële/etherische oliën, de natuurlijke geurextracten van planten, worden al eeuwen gebruikt voor het maken van parfum. Hun gebruik is wat verdrongen toen het produceren van chemische geurstoffen de standaard werd. Chemische geurstoffen zijn weliswaar veel goedkoper dan etherische oliën (voor 1 ml essentiële olie is vaak kilo's planten-materiaal nodig), ze hebben niet de geraffineerde geur van plantenoliën, en missen de positieve uitwerking op onze gezondheid.
In deze workshop gaan we terug naar de rijkdom aan geuren die de natuur ons geeft! Van ceder tot roos, van ylang-ylang tot rozemarijn...
We beginnen met een korte uitleg over de extractie, werking en toepassing van etherische oliën, en de basisprincipes van het samenstellen van een lekker parfum. Daarna mag iedereen zelf aan de slag met snuffelen en combineren. Er zijn heerlijke lente- en zomergeuren te maken: bloemig, aards, mystiek, fruitig, orientaals, fris, speels, zoet, sportief, kruidig….er zijn meer dan 35 etherische oliën aanwezig!
Kosten: € 19,50 pp, inclusief flesje natuurlijk parfum
Graag vantevoren opgeven via natuurgeneeskundewageningen@gmail.com

Lokale Schoonheid Festival Wageningen

Zondag 26 mei 2013, de hele dag

Op zondag 26 mei is het lokale schoonheids festival in Wageningen (zie www.lokaleschoonheid.nl). Hier sta ik met een kraampje waar je onder meer een voedingsquiz kunt doen, een gratis oogdiagnose kunt krijgen en je eigen, helemaal natuurlijke parfum kunt maken.

Gezonde voeding: terug naar de natuur?

Op zaterdag 27 april 2013 van 14.00-16.30 uur op het Bushcraftweekend in Hoenderloo. Toegang gratis (voor deelnemers aan het weekend)

Over voeding wordt veel gezegd en geschreven, en niet onregelmatig spreken berichten elkaar tegen.
Wat is gezonde voeding nu eigenlijk? Is natuurlijkere voeding automatisch gezondere voeding? Is gezonde voeding voor jou hetzelfde als voor iemand anders? Kun je hierin op je lichaam vertrouwen en hoe dan?
Tijdens de workshop gaan we antwoorden proberen te vinden op deze vragen.

Body and Mind Detox: schoon de lente in!

Woensdagavond 24 april 2013 van 19.30 tot 21.30 uur

Gun jezelf om te reinigen na een lange winter....
"Gezondheid is vrij zijn van vergiften en schade die door giftige stoffen wordt aangericht" (H.H. Reckeweg, invloedrijk natuurgeneeskundige)

Dagelijks ontstaan er afvalstoffen, bijvoorbeeld de afbraakproducten van de spijsvertering. Deze worden in een gezond lichaam voor het grootste gedeelte uitgescheiden, met de gal in de ontlasting en via de nieren in de urine.

Omdat we niet altijd even gezond eten, onze spijsvertering meestal niet optimaal werkt en we “rotzooi” binnenkrijgen uit de lucht (luchtvervuiling, rook, stof, as), via de voeding (bestrijdingsmiddelen, ongezonde toevoegingen, alcohol) en medicijnen, uit verzorgingsproducten en ook nog eens structureel te weinig bewegen, hebben we over het algemeen een overschot aan afvalstoffen, die we opslaan in ons interstitiële bindweefsel. Dit kan uiteindelijk zeer uiteenlopende klachten geven.

Aangezien we nooit meer tekorten aan voeding kennen, is de natuurlijke reiniging die de oermensen hadden in het voorjaar, voor ons weggevallen. Maar des te belangrijker geworden met ons huidige leefpatroon!

Tijdens de workshop gaan we in op verschillende manieren van reinigen (ook een aantal ervan uitproberen), hoe en wanneer je ze uit kunt voeren, wanneer je ze beter niet kunt doen, en wat je kunt verwachten van een detox.

De opzet van de workshop is om na deze avond en met de uitgebreide syllabus, zelf thuis aan de slag te kunnen.

Reinig je liever onder begeleiding? Er is ook een vervolgtraject mogelijk: een persoonlijke begeleiding bij een specifiek op jou afgestemde reiniging, in samenwerking met yogadocente Mignon Gelissen (YogaHierenNu). De natuurgeneeskundige consulten komen voor vergoeding in aanmerking (aanvullende zorgverzekering).

Kosten: € 32,50 pp, inclusief uitgebreide syllabus
Vroegboekkorting: € 26,50 bij opgave vóór 10 april
Waar: Leeuweriksweide 144, Wageningen
Opgave: natuurgeneeskundewageningen@gmail.com

Medicinale en eetbare planten

Zondagmiddag 14 oktober 2012 van 14.00 tot 16.00 uur in de bostuin achter Pomona en aansluitend in wijkgebouw de Pomhorst

Samen met Heeltsje Graansma, vaste verzorger en mede-ontwerper van deze unieke "eetbare" bostuin, geef ik deze workshop. Heeltsje heeft een grote ervaring met eetbare planten. We gaan samen door de tuin lopen, laten zien welke soorten er groeien en wat hun medicinale en eetbare nut is. We verzamelen een aantal soorten en gaan hier in de Pomhorst thee en omslagen mee maken.
De workshop is gratis, opgeven is wenselijk maar niet noodzakelijk.

Geur laat je leven: maak je eigen parfum

Dinsdagavond 25 september 2012 van 19.30 tot 21.30 uur, dinsdagmorgen 2 oktober 2012 van 9.30 tot 11.30 uur en vrijdagavond 12 oktober 2012 van 19.30 tot 21.30 uur in de praktijkruimte, Leeuweriksweide 144 Wageningen.

Wegens de grote interesse 3 data voor deze heerlijke workshop!
Je leert je eigen geur maken van essentiële oliën, in een basis van amandel- en/of olijfolie. Essentiële ofwel etherische oliën, de natuurlijke geurextracten van planten die door stoomdestillatie verkregen worden, worden al eeuwen gebruikt voor het maken van parfum. Hun gebruik is wat verdrongen toen het produceren van chemische geurstoffen de standaard werd. Chemische geurstoffen zijn weliswaar veel goedkoper dan etherische oliën (voor 1 ml essentiële olie is vaak kilo's planten-materiaal nodig), ze hebben niet de geraffineerde geur van plantenoliën, en missen de positieve uitwerking op onze gezondheid.
In deze workshop gaan we terug naar de rijkdom aan geuren die de natuur ons geeft.
We beginnen met een uitleg over de extractie, werking en toepassing van etherische oliën, en de basisprincipes van het samenstellen van een lekker parfum. Daarna mag iedereen zelf aan de slag om zijn/haar eigen geur te maken, waarbij zowel op geur als op werking van de etherische oliën gekozen kan worden uit meer dan 30 soorten. Er zijn zowel “vrouwelijke” als “mannelijke” geuren te maken, en alles daartussenin (bloemig, aards, mystiek, fruitig, orientaals, fris, kruidig….)
Iedereen mag zijn eigen flesje geurolie mee naar huis nemen om er nog lang van te kunnen genieten.
De workshop kost € 18,50 per persoon, inclusief het flesje geurolie. Graag van tevoren opgeven via natuurgeneeskundewageningen@gmail.com.webdesign www.webweefster.nl©2011